Mantar Enfeksiyonu

Mantar; ayaklar başta olmak üzere, tırnak ve deride yerleşen mikroskobik organizmalar ve bunların yol açtığı rahatsızlıklara verilen isimdir. Mantar hastalıkları bulaşıcıdır. Hijyenik şartları uygun olmayan sosyal alanlarda, özellikle yüzme havuzlarında, spor ve güzellik salonlarında, otellerde, ibadethanelerde, ortak terlik ve ayakkabı kullanılan alanlarda kolaylıkla bulaşmaktadır.

Deride pullanma ve kızarıklıkla başlayan mantar enfeksiyonu kaşıntılı bir döküntü halini alarak zamanla daha geniş alanlara yayılır. Mikroskobik organizmalar olan mantarların deriye bulaşarak enfekte etmesi sonucunda oluşur. Sıcak ve nemli ortamlar üremeyi arttırır. Kolay bulaşabildiğinden insandan insana, hayvandan insana, eşyadan insana geçerek enfeksiyona neden olabilir.

Enfekte insan ya da hayvanla temas, temizliğine dikkat edilmeyen ortak alanlar, nem ve rutubetli ortamlar mantar enfeksiyonu açısından risklidir. Mantar enfeksiyonu deri üzerinde gelişen bir hastalıktır. Çok nadir durumlarda, bağışıklık sisteminin etkilendiği sistemik hastalıklarda deri altı dokular  da enfekte olabilir.

Mantar hızlı ve kolay bulaşabilen bir hastalıktır bu nedenle enfeksiyon fark edildiği anda doktora başvurularak tedavisine başlanmalıdır. Genellikle fiziksel muayene ile tanı konulabilir.Bazı durumlarda direkt mikroskobik inceleme ve derin mantar enfeksiyonlarında biyopsi yapılarak tanılanması gerekebilir.

Mantar üzerine uygulanan krem, sprey gibi topikal ve ağız yoluyla alınan sistemik ilaçlar ile tedavisi yapılır. Tedavi uzun sürebilir ve tedavi süresince enfekte bölgenin temiz ve kuru tutulması, medikal bakımının özenli ve düzenli yapılması gereklidir.

Ortak kullanım alanlarında enfeksiyonun diğer insanlara bulaşabilme riski düşünülerek özel eşyaların kullanımına sınır getirilmelidir. Spor salonu, masaj salonu gibi yerlerde ortak havlu, terlik kullanımından kaçınılmalıdır. Enfekte bölgenin kuru ve temiz tutulması enfeksiyonun iyileşme süresi için önemlidir. Mantarlar nemli ve sıcak ortamlarda daha hızlı üreyerek yayılırlar. Kişisel bakım eşyaları (tarak, havlu vs.) başkaları ile paylaşılmamalıdır. Yazın kapalı ayakkabı giyilmemeli, ayaklar yıkandıktan sonra parmak araları kurulanmalıdır. Dar giysilerden, aynı iç çamaşırının uzun süre kullanımından kaçınılmalıdır.

İlgili Uzmanlarımız



İlgili Uzmanlarımız
Uzm.Dr.Gülden KÖKÜMER
(Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı)

İlgili Branşlar



İlgili Branşlar
Deri ve Zührevi Hastalıklar

SAĞLIĞINIZI YAKINDAN TAKİP EDİN!